Yrsel och Kristallsjukan

Yrsel kan ha många olika orsaker och det finns fler olika typer av yrsel:

  1. Ostadighetsyrsel ger en känsla av att gå på ett gungande underlag. Det kan bero på psykisk spänning eller obalans i samordningen av sinnesorganen, vilket är vanligt hos äldre personer. Attackerna är vanligtvis enstaka och kortvariga.
  2. Svimningskänsla gör vanligtvis att det svartnar för ögonen och man känner sig ostadig i några sekunder. Orsaken är att blodtrycket måste ställas om när man reser sig och hos vissa personer sker detta för långsamt. Fysisk träning minskar ofta blodtrycksfallet.
  3. Ospecifik yrsel, i dessa fall har patienten svårt att beskriva sin yrsel och direkt orsak kan vara svårt att hitta. Om orsaken inte kommer från sinnesorganen bör fortsatt utredning av patienten göras för att utesluta sjukdomar.
  4. Karusellyrsel ger en känsla av att rummet snurrar trots att allt står stilla. Besvären kommer från innerörat, kristaller i balansorganet har lossnat och hamnat fel (se nedan), alternativt har patienten en inflammation i balansnerven. Attackerna är kontinuerliga och det är vanligt med illamående. Besvären kommer plötsligt och är intensiva i några dagar, efter ca en månad brukar besvären avta men trötthet och ostadighetskänsla kan sitta i länge.

Även Ménières sjukdom ger karusellyrsel, det är en sjukdom i innerörat och balansorganet som förutom yrsel orsakar tryckkänsla i örat, sämre hörsel och öronsus. Attackerna håller oftast på i några timmar.

Kristallsjukan

Godartad lägesyrsel, eller kristallsjukan, är en sjukdom som främst drabbar kvinnor i 40-årsåldern. Symptomen påminner om åksjuka med illamående, en diffus ostadighetskänsla, svårt att fokusera blicken och att gå rakt fram samt en kraftig karusellyrsel eller rotatorisk yrsel.

Orsaken till sjukdomen är att små kristaller lossnar från toppen av hårcellerna i balansorganet i innerörat och hamnar i en av de vätskefyllda båggångarna. När den drabbade rör på huvudet förflyttar sig kristallerna till båggångarnas lägsta punkt vilket ger en retning på sinnescellerna och orsakar yrsel.

Det vanligaste är att man blir yr när man böjer huvudet framåt eller bakåt, eller har legat och sedan reser sig upp. För den drabbade kan vardagen vara rena mardrömmen då attackerna aldrig går att förutspå. De kan bli intensiva och pågå i ca 40 sekunder.

Trots besvären är kristallsjukan en helt ofarlig mekanisk förändring i örat. Balansorganet är inte skadat. Vrid huvudet tillbaka i upprätt läge och håll det helt stilla. Undvik alla former av huvudrörelser i sidled och framåt eller bakåt eftersom dessa rörelser provocerar fram yrseln. Om yrseln inte släpper kan du uppsöka specialiserad läkare som kan hjälpa dig med s.k. repositionsbehandling som flyttar kristallena från båggångarna. Vridmanövern av patientens huvud tar bara några minuter och botar lägesyrseln momentant med 80-90 %. Även utan behandling kan yrseln klinga av inom några dagar, men det kan också dröja upp till ett par veckor.

Övriga orsaker till yrsel kan vara alkohol, droger och läkemedel samt ålder och sjukdomar i nervsystemet, hjärt- och kärlsjukdomar, tumörer och infektioner. Du ska ringa 112 om du har yrsel och samtidigt har något av följande: Slagit i huvudet, feber och öronvärk, ont i bröstet eller svårt att andas, blivit förlamad i ena sidan av kroppen eller ansiktet, svårigheter att tala eller att du är mycket illamående och kräks.

 Vad kan en naprapat göra mot yrsel?

 Tack vare vår femåriga utbildning på Naprapathögskolan har vi medicinska kunskaper som gör att vi kan ställa en diagnos och förstå om yrseln orsakas av muskulära spänningar. Om så är fallet kan de åtgärdas med naprapatbehandling och träning. Annars ser vi till att patienten söker vård för vidare utredning av läkare.

Det är vanligt att yrsel kommer från spänningar i muskulaturen i nacke, axlar och hals och det hänger ofta ihop med stress. Vid behandlingar tar vi bort spänningarna genom att både trycka på och stretcha muskulaturen samt släppa på låsningar i nacke och bröstrygg. Ofta handlar det också om att förbättra både dålig kroppshållning och ergonomi.