Hälsporre- vårens gissel

Hälsporre eller plantarfascit som det också kallas är en mycket vanlig orsak till smärta under hälen och ger sig ofta till känna nu på vårkanten när många börjar löpträna efter vintern. Symtomen på hälsporre kommer ofta lite smygande och kännetecknas av smärta under hälen vid belastning och i början brukar det vara värst på morgonen, får man inte hjälp då kan det leda till att varje steg man tar gör ont.

Det orsakas av en inflammation/irritation i fästet på senplattan (plantarfascian) som går från hälen under hela foten och är en förlängning av hälsenan. Inflammationen uppkommer av att dessa strukturer blir överansträngda på grund av exempelvis en för kort hälsena, för snabb upptrappning av gång eller löpträning, felaktiga skor, problem med ett knä, höft eller rygg som ger snedbelastning. På röntgen av foten kan man ibland se en liten bennabb som bildats under hälen, det är därför det kallas för hälsporre, den brukar försvinna och framförallt ger den inte upphov till smärta när den akuta inflammationen lagt sig.

Vi kan bota dig!

Med naprapatbehandling kan man häva inflammationen under hälen och det gör vi genom massage och triggerpunktsbehandling i vadmuskulaturen, stretching av hälsena och vader, akupunktur som har en antiinflammatorisk effekt. Vi tittar även på andra faktorer såsom träning, skor och övriga besvär. De flesta blir mycket bättre redan efter 3-4 behandlingar.

Vad kan du göra själv?

Stretcha hälsenan/vadmuskulaturen, tåhävningar på ett trappsteg, se till att ha bra skor. När det är som mest akut är det bra att vila från aktiviteter som framkallar smärta exempelvis löpning och i stället simma eller cykla . Ibland måste man göra skoinlägg som extra stöd för foten för att förebygga nya besvär.