Friskvård eller förebyggande rehabilitering- vad gäller?
Vi får ofta frågan om hur det fungerar att använda friskvårdsbidraget hos oss. Vi har nedan klargjort vad som gäller utifrån Skatteverkets regler gällande friskvård och förebyggande rehabilitering.
Friskvårdsbidrag från arbetsgivaren är en skattefri förmån för den anställde och kan användas för aktiviteter som innehåller inslag av motion och till olika typer av behandlingar som är avstressande, avslappnande eller syftar till att förebygga och motverka ömhet och stelhet (till exempel massage och akupunktur). Behandlingar som handlar om kroppshållning och rörelsemönster (till exempel balansträning) kan också omfattas.
Skattefriheten omfattar också behandlingar som är bra för viktnedgång eller rökavvänjning samt profylaxkurs för blivande föräldrar. Träningsprogram, rådgivning och andra liknande tjänster som en anställd använder via webbtjänster och appar kan också vara en skattefri förmån.
- Syftet med behandlingen ska vara enligt Skatteverkets skrivningar för friskvård och får inte vara för att medicinskt förebygga, utreda eller behandla sjukdomar och skador (hälso- och sjukvård).
- Av kvittot ska framgå att det gäller friskvårdande behandling, gärna med syftet medtaget. Det går inte att skriva att det är naprapati eller naprapatbehandling som givits – det räknas som hälso- och sjukvård.
- En legitimerad terapeut, såsom naprapat eller fysioterapeut, kan utföra friskvårdsbehandlingar om de uppfyller Skatteverkets krav på behandlingen.
- Behandlingen får inte kosta mer än 1000 kr per tillfälle inkl moms.
Förebyggande rehabilitering – arbetsgivarens avdragsrätt
Arbetsgivare kan bidra till anställdas hälsa genom att erbjuda rehabilitering och förebyggande behandling – helt skattefritt. Naprapater spelar en viktig roll i detta arbete genom att hjälpa anställda att förebygga och behandla belastningsskador, stelhet och smärta som kan påverka arbetsförmågan.
Arbetsgivare får göra avdrag för anställdas hälso- och sjukvård eftersom det inte är en skattepliktig förmån. Dessutom kan arbetsgivare få göra avdrag för kostnader för förebyggande behandling, om du kan visa att behandlingen syftar till att den anställde ska kunna fortsätta att förvärvsarbeta. Några formella beviskrav med läkarintyg finns inte, men du ska göra en individuell bedömning av den anställde och visa behovet och syftet med behandlingen.
Några exempel på förebyggande rehabilitering:
- Förebyggande behandling och arbetslivsinriktad rehabilitering som syftar till att bibehålla arbetsförmågan är skattefria.
- Exempel är arbetsgivarfinansierad företagshälsovård, stödinsatser för återgång i arbete och åtgärder för att förebygga ohälsa.
- Hälsoundersökningar är skattefria om de är kopplade till arbetsmiljörisker, men skattepliktiga om de bara avser allmänt hälsotillstånd.
- Exempel på rehabilitering är fysioterapi och naprapatbehandling för en anställd efter en skada, om det är en del av arbetsgivarens rehabiliteringsansvar. Enligt Skatteverket så gäller detta oavsett om skadan har skett på arbetstid eller på fritid om skadan påverkar arbetsförmågan.
- Arbetsgivaren kan göra avdrag för förebyggande behandling, men det ska kunna motiveras att syftet är att den anställde ska kunna fortsätta arbeta.
Sammanfattningsvis så kan du som patient alltid komma hit- men det är självklart dina arbetsgivare som avgör om du får ersättning för behandlingen här hos oss. Har du eget företag så är det Skatteverkets regler som gäller och då är naprapatbehandling avdragsgillt som ”förebyggande rehabilitering”.
Ska du lämna in kvitto till din arbetsgivare för att få ersättning mot friskvårdsbidraget så måste det vara moms på behandlingen. Boka tid på Boka direkt
Varmt välkomna till oss på Naprapatvärkstan!